Kvinnan fick en miljon kronor i ersättning som hon inte hade rätt till. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinna i Jämtland misstänks ha lurat till sig en miljon från Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern från länet har polisanmälts misstänkt för att ha lurat till sig omkring en miljon kronor i sjukersättning.

Kvinnan är polisanmäld för grovt bidragsbrott.

Hon ska enligt anmälan ha fått sjukersättning utbetald i tio års tid som hon inte haft rätt till. Kvinna misstänks ha fått sjukersättning trots att hon samtidigt arbetat.

Utbetalningarna ska ha pågått från år 2012 till och med 2022.

Sjukersättning betalas ut under en längre till den som har en permanent nedsatt arbetsförmåga, till skillnad från sjukpenning som är en tillfällig ersättning.

Totalt misstänks kvinnan ha lurat till sig en miljon kronor, som hon inte haft rätt till. Brottet hon misstänks för rubriceras som grovt bidragsbrott.

– Det är summans storlek som gör att brottet misstänks vara grovt. En miljon är en klart större summa än vad som är normalfallet när det gäller bidragsbrott, säger handläggare Erik Hoffman vid polisens Bedrägericentrum i Sundsvall.

Straffskalan för grovt bidragsbrott sträcker sig från sex månaders till sex års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.