Psykologstudenterna Signe Gromulska och Elsa Walter sitter i varsin grå fåtölj i ett grupprum på Mittuniversitet och tittar och skrattar mot varandra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykologstudenterna svara den stora frågan: ”Hur vet man om man är kär?” Foto: Lukas Johansson/SVT

MIUN-studenter i Östersund har forskat på kärlek – vill mäta intensiteten

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det som gör att olika människor känner olika intensitet av romantisk kärlek? Det ville psykologstudenterna Signe Gromulska och Elsa Walter på Mittuniversitet i Östersund ta reda på.

Signe Gromulska och Elsa von Walter går sjätte terminen på psykologprogrammet i Östersund. När de skulle skriva C-uppsats drogs valet mot att forska om kärlek.

– Det är så universellt med kärlek. Det har gjorts en del forskning på området men man har inte kommit fram till så mycket, så det finns en kunskapslucka, säger Elsa Walter.

”Svårt att mäta”

Till C-uppsatsen har nästan 200 personer svarat på en rad olika frågor om hur det är att vara kär, hur mycket man tänker på den man är kär i och om det finns några könsskillnader i upplevd kärlek.

– Det är svårt att mäta eftersom det är självskattningsskalor, så därför blir det lite subjektivt, säger Signe Gromulska.

Även om deras forskningen ”bara” är en C-uppsats och att det finns risk för subjektivitet så har de ändå kunnat dra några slutsatser utifrån den. Slutsatser som också bekräftas av tidigare forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.