Efter 16 månader i Sverige: ”Skulle vara bra med information”

Uppdaterad
Publicerad

När du kommer som ny till Sverige så är det mycket att ta till sig och lära sig men många menar nu att introduktionen till hur det funkar i Sverige kommer alldeles försent.

Mohammed Alkhalaf från Syrien har varit i Sverige i 1 år och 4 månader. Han har haft uppehållstillstånd i 5 månader. Trots det har han inte fått någon samhällsinformation än om hur det fungerar i vårt samhälle, om vad man får göra och inte.

– Det är jobbigt att man varit i Sverige mer än ett år och inte har någon information om Sverige och samhället, säger Mohammed Alkhalaf.

Finns förbättringar att göra

Som asylsökande får man i stort sett ingen samhällsinformation. Men får du upphållstillstånd så måste kommunen via arbetsförmedlingen erbjuda en etableringsplan som sträcker sig över två år och där ingår samhällsorientering. Men när så sker kan individen ha vistats i Sverige i åratal.

– Det är en jätteviktig fråga där det finns förbättringar att göra, främst under asylperioden, säger Mia Krylén, intergrationssamordare på Länsstyrelsen i Jämtland.

Formellt uppdrag saknas

Den senaste tiden har det varit en del incidenter på bland annat Storsjöbadet där sexuella trakasserier har förekommit. Tidig information till de berörda personerna om vad man får och inte får göra hade kanske gjort att händelserna inte hade ägt rum.

Vad skulle det ha betytt om man hade fått samhällsinformation som asylsökande?

– jag tror att det skulle betyda mycket för asylsökande och samhället i stort. Det är ofta av okunskap det uppstår saker, säger Mia Krylén.

Varför är det inte mer information då?

– jag tror att det hänger på att ingen har uppdraget formellt, säger Mia Krylén.

Efterlyser snabbare information

Mohammed Alkhalaf menar att det skulle bli färre misstag med snabbare information.

– Ja, absolut, säger han.

– Om man får informationen tidigare så skulle misstagen minska. Det vore bra att få information direkt när man kommer till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.