– Det kan vara till exempel att man väljer närproducerad mat i alla offentliga kök, vilket i sin tur leder till att det behövs fler företag som brukar jorden till både grönsaks- och spannmålsodling samt köttproduktion. Bättre och mer lättillgänglig sopsortering. På längre sikt solel på alla offentliga byggnader. Mer kollektivtrafik i hela kommunen. Vi vill också rusta upp vägnätet så att det också finns plats för säkra cykelvägar. Samhällsservicen måste ”uppmonteras” så det blir möjligt och attraktivt för människor att välja Bräcke som bostadsort, svarar Miljöpartiet.
En aktuell fråga i kommunen under mandatperioden har varit skolflytten från Pilgrimstad till Gällö. Vilken kommentar har ditt parti till det som hänt? Om ni inte anser nuvarande lösning var bra, hur skulle en bättre lösning se ut? Konkreta åtgärder?
– Skolfrågan är jätteviktig och kan vara helt avgörande om en barnfamilj vill flytta till en ort, stänger man skolan i ”byn” har man så att säga redan gett upp. Ska man tro på utveckling och framtid i ett samhälle så är skolan navet i sammanhanget. Det fanns idéer, när man planerade nedläggningen av skolan i Pilgrimstad, hos föräldrarna men det gick inte att realisera av anledningar som jag inte känner till. Det kanske man borde ta upp till ”ytan” igen och kolla på. Höra med föräldrarna som var aktiva mot nedläggningen då.
Hur mycket ska kommunen satsa på skidtunneln i Gällö?
– Att kommunen tog chansen och satsade på en skidtunnel i berget var och är en jätteattraktion för hela kommunen, som på längre sikt kommer att betala sig i form av att fler entreprenörer kan få fördelar av den ökande turismen som tunneln medför. Samtidigt är tunneln ett friskvårdscentrum som kommer alla kommuninnevånare till del – bl.a genom subventionerade årskort. Just nu sköts tunneln av kommunen och jag tror man måste ha lite tålamod med så här stora projekt.