Micael Widerström, smittskyddsläkare i Jämtland står utanför regionens hus i Östersund, klädd i blå skjorta och kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Micael Widerström berättar om det senaste utbrottet i Hammarstrand. Foto: Lukas Johansson/SVT

Mykoplasma-utbrott på skola i Hammarstrand – Smittskyddsläkaren: ”Inte hört talas om det tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Uppåt 60 sjuka elever dagligen plus sjuka lärare. Det har varit verkligheten på Anders Olof-skolan i Hammarstrand de senaste veckorna.

– Jag har inte hört talas om det här i Jämtland tidigare, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare vid region Jämtland Härjedalen.

Mykoplasma är en luftvägsbakterie som är relativt vanlig, men som förekommer olika mycket för varje år. Bakterien är smittsam och sprids lätt inom familjer och barngrupper, men är oftast självläkande, berättar Micael Widerström, smittskyddsläkare i regionen.

Svårt att spåra

Varför just Anders Olof-skolan i Hammarstrand drabbats hårt nu är svårt att säga. Inkubationstiden, alltså tiden från smittotillfället till sjukdomen, för mykoplasma är två till tre veckor så därför är sjukdomen svår att spåra.

– Det kan ha varit någon tillställning där många träffats under en smittsam fas, men det är svårt att spåra. Mycket är nog tillfälligheter, säger Micael Widerström.

Han säger att det mycket väl kan ske liknande smittspridningar på andra skolor här framöver, men att det inte finns någon anledning att oroa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.