Det slås fast i en rapport från turismforskningsinstiutet Etour i Östersund.
I vårt län kan Helags-Sylarna och Vålådalen bli en ny stor nationalpark. Men frågan många ställer sig är vad det skulle innebära. Forskaren Peter Fredman vid Etour har granskat just den frågan och undersökt vad som hände när Fulutfjället blev nationalpark år 2002. I en rapport som omfattar besökarstudier från år 2001, 2003 och 2014 slås resultaten fast.
Färre besökare och nedskräpning
Antalet besökare blev inte så högt som förväntat. Antalet besökare var ifjol lägre än 2003, året efter nationalparken bildades, men var lite högre än året innan parken inrättades (2001).
– När Fulufjället inrättades ökade antalet besökare med 40 procent från året innan till året efter, och det speglade väl den här nyfikenheten. Sedan är det väl kanske naturligt att den här nyfikenheten avtar med tiden. Och minskar. Samtidigt är nationalpark, det begreppet inte minst internationellt skapar en större uppmärksamhet. Och man har möjligheter tror jag att jobba på det, säger professor i turismvetenskap Peter Fredman vid Etour.
Medelåldern hos besökarna hade blivit något lägre (48 år), de var mer välutbildade, gick längre vandringar till den mer svårtillgängliga vildmarkszonen än besökarna de tidigare åren. Andelen som har besökt vildmarkszonen har ökat från drygt 5 procent år 2003 till drygt 11 procent år 2014. Samtidigt är det färre som enbart besöker den mest tillrättalagda delen av nationalparken.
Samtidigt klagar dubbelt så många på att det finns för få markerade leder och fler klagar också på nedskräpning i parken.
Nöjda vandrare
Men när det kommer till upplevelsen i parken är majoriteten mycket nöjd. Över 70 procent anser att man helt eller delvis erhållit ett ökat psykiskt välbefinnande genom besöket i Fulufjällets nationalpark, slås fast i rapporten.
Det är vidare fler som känner till att Fulufjället är en nationalpark år 2014 än 2003, samtidigt är det färre som menar att förekomsten av en nationalpark påverkar beslutet att besöka Fulufjället.
Besökarna stannade längre i nationalparken 2014 jämfört med tidigare och som spenderar mer pengar inom parken på boende, mat, shopping och transporter.
Attityderna till turismutveckling i området runt nationalparken var mer positiva 2014 jämfört med 2003. Det är främst större utbud av aktiviteter som efterfrågas.
Lägre turistintäkter än väntat
Samtidigt konstateras att intäkterna från turismen till byarna runt omkring nationalparken inte blivit så stora som många hoppats på.
– Jag tror att förklaringen till det är att man kanske inte har lyckats få med sig alla de komponenter som krävs för lyckas utveckla turismen på ett bra sätt. Det krävs infrastruktur, boende och matställen, säger professor Peter Fredman.
SVT: vad saknades här först och främst?
– Dels infrastrukturen, Fulufjället ligger lite avigt till. Man lyckades inte skapa den här helheten och marknadsföra området så som man hade kunnat gjort när man hade uppmärksamheten på sig.
Bättre förutsättningar i jämtlandsfjällen
Skulle det bli en nationalpark här i länet kommer besöksantalet att öka till en början, tror Peter Fredman. Och då gäller det – för det första – att erbjuda en sån upplevelse att dom vill återvända.
– Det andra är väl att man ska se området som en helhet, man kan mycket väl jobba med zonering och tillåta olika aktiviteter i olika delar. Samtidigt se området som en helhet så att de som ger sig in i jämtlandsfjällen norrifrån kanske ska komma ut i södra delen. På så vis får båda ändarna fördelen av besök i området.
SVT: Det kunde ha gått bättre i Fulufjället, vad är det som talar för att det kommer att gå bra i jämtlandsfjällen?
– Jag tror att jämtlandsfjällen har en lite annan utgångspunkt, vi har en bra infrastruktur, en bra utvecklad turism, dels i området genom Svenska Turistföreningens verksamhet, och vi har den samiska kulturen, som är intressant för många besökare, men så har vi också en massturism väldigt nära inpå den i den norra delen. Vi har bra transporter, till och från området. Så vi har en rad faktorer som ger annat utgångsläge än Fulufjället hade.
Fulufjällets nationalpark
Fulufjället är ett lågfjällsområde i nordvästra Dalarna, beläget utmed riksgränsen mellan de mer kända turistorterna Sälen och Idre. Området består mestadels av vidsträckta fjällhedar som på sina ställen stupar brant ner mot det omgivande skogslandskapet. Här finns bland annat Njuperskär – Sveriges högsta vattenfall – som med sina dryga 90 meter utgör områdets i särklass mest populära besöksmål. Men det var framför allt de höga naturvärdena, geologin, lavmattorna och naturens drag av orördhet som motiverade beslutet att bilda en nationalpark i Fulufjället år 2002.
År 2012 bildades även en nationalpark på norska sidan av riksgränsen (Fulufjellets nasjonalpark) på drygt 82 km2, vilket innebär att hela Fulufjällets högfjällsplatå nu utgör nationalpark.