Olyckan inträffade på fjället mellan Mittådalen och Funäsdalen. Bilden på skotern är en genrebild. Foto: SVT

Naturbevakare kastades av skoter i Härjedalen – olyckan anmäls till Arbetsmiljöverket

Publicerad

Två naturbevakare på Länsstyrelsen var i mitten av april i år ute och inventerade en järvlya i Härjedalsfjällen. På väg hem från uppdraget skar den enes skoter ner i snön och han kastades av. Nu anmäls olyckan av Länsstyrelsen till Arbetsmiljöverket.

De båda naturbevakarna ska ha färdats på varsin skoter cirka 100 meter från varandra, mellan Funäsdalen och Mittådalen. Plötsligt skar den ena skotern ner i snötäcket. Kollegan som åkte bakom kunde se hela förloppet.

Naturbevakaren färdades i cirka 50 kilometer i timmen och kastades av skotern och hamnade huvudstupa i snön. Enligt kollegan ska han ha suttit fast hårt i snön, och kollegan fick ta i med kraft för att få upp honom.

Fick hämtas med ambulanshelikopter

Efteråt klagade den drabbade på en brännande smärta i ryggen och man bestämde sig för att ringa efter ambulans och fjällräddare. Efter ett tag kom dessa på plats och den drabbade fick sedermera åka ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus för vård.

Olyckan har nu alltså anmälts till Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.