kvinna i glasögon och långt hår som ler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker en av länets naturguider, Sofie Werner, om beslutet att införa zonering i Vålådalens naturreservat. Foto: Marie Selander, SVT.

Naturguiden välkomnar hårdare regler för Vålådalens naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om nya, hårdare regler för Vålådalens naturreservat får både ris och ros. En av länsborna som välkomnar tydligare regler är naturguide Sofie Werner från Handöl.

Med de nya förskrifterna införs zonering i Vålådalens naturreservat. Det innebär att reservatet delas in i olika zoner med olika regler. Därmed begränsas exempelvis möjligheterna till cykling, men det kommer fortfarande att vara möjligt att cyklas på en sju mil lång sträcka i det skyddade naturområdet.

Även tältningen har reglerats och kommer inte att vara tillåten överallt, exempelvis inte vid de populära turkosa Blanktjärnarna. Samtidigt innebär begränsningen ändå att det är tillåtet att tälta i 98 procent av reservatet.

Vålådalens naturreservat

I jämförelse med de tidigare reglerna innebär de nya ändå en skärpning, något som väckt delade reaktioner.

Naturguiden Sofie Werner från Handöl hör till dem som välkomnar de nya föreskrifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vålådalens naturreservat

Mer i ämnet