Skogspropositionen var en del av det numera upphävda januariavtalet och grundtanken är att stärka äganderätt för markägare och skapa mer flexibla former för skydd av skog, exempelvis genom att erbjuda skogsägare ersättningsmark vid skydd av skog.
Frivillighet ska vara grunden vid skydd av skog, betonades i propositionen.
Fördelar med frivillighet
Det är något som även Naturskyddsföreningen ser fördelar med.
– Grunden är att man är sams med markägarna och finner en bra lösning tillsammans. Tittar man på utfall av enkäter som Skogsstyrelsen har gjort är de allra flesta markägare nöjda med överenskommelser med länsstyrelsen om reservat. Jag tycker att det har fungerat bra hittillls och jag är inte så orolig för framtiden heller, säger Ulf von Sydow.
Kritik mot uteblivet fjällskogsskydd
Däremot finns oro för att det så kallade fjällskogspaketet inte går igenom. Den slutsatsen kan dras utifrån de motioner och yrkanden som kommit gällande skogspropositionen, konstaterar Naturskyddsföreningens talesperson, Ulf von Sydow, när det gäller skogsfrågor.
Han menar att det är oansvarigt att inte lösa den konflikt som finns om skyddet av fjällskogen, som är ett av Europas största sammanhängade vildmarksområden som är till stora delar orört och som har ett mycket högt skyddsvärde.
– Det här är en fråga som diskuterats i 40 år. Följden kommer att bli att konflikten nu fortsätter. Det är inte ansvarigt att hugga ner 150 år gamla skogar, säger von Sydow.
Signaler om att fjällskogspaketet skulle gå om intet kom redan i höstas.
När den borgerliga budgeten klubbades igenom i riksdagen försvann två miljarder som regeringen hade tänkt avsätta till fjällskogsskyddet.
Nu har skogspropositionen behandlats av miljö-och jordbruksutskottet och på torsdag kommer den att debatteras i riksdagen och därefter fattas beslut.