En man med skägg står i förgrunden med en svart keps och jacka, omgiven av en folksamling i en ljus lokal. I bakgrunden syns flera personer som  deltagit  i mötet om Landöns förskola.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Olsson i Tulleråsen var en av många Offerdalsbor som kommit till mötet som Krokoms kommun bjudit in till. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Nedläggningen av förskolan i Landön skapar oro i hela Offerdal

Publicerad

Nedstängningen av förskolan i Landön har rört upp känslorna i hela Offerdalsbygden. Det märktes när Krokoms kommun bjöd in till informationsmöte under måndagskvällen.
Och det var framförallt den politiska processen fram till nedläggningen, som var den stora stötestenen.

Över 70 personer hade samlats i Krokoms kyrka under måndagskvällen för att höra politiker och tjänstemän förklara processen bakom beslutet att lägga ner förskolan i Landön.

Obefintlig dialog med de berörda byarna

Kritiken på en bristande dialog har varit stor, tycker Mattias Olsson som bor i Tulleråsen.

– Dialogen har varit obefintlig. Och lägger man ner barnomsorgen i östra Offerdal då dödar man ju en hel bygd och då påverkas ju hela Offerdal. Det är det som blir efterbörden av det här beslutet.

Råttan på repet

Av de sex elever som gick på Landöns förskola har fyra nu börjat på Tulleråsens förskola några mil bort, och det har i sin tur skapat nya problem.

– När min fyramånaders son ska in på förskolan då är det inte säkert att han får plats hemma i Tulleråsen. För där är det smockfullt nu, säger Mattias Olsson.

Kommunen försvarar nedläggning

Kommunens företrädare, både politiker och tjänstemän, som var på plats erkände att mycket kunde ha gjorts bättre under processen. Men samtidigt försvarar de beslutet att Landöns förskola läggs ner.

– Det finns ju en nedre gräns för hur många personal man kan ha för ett fåtal barn. Och i Landön har vi nått dit nu, säger kommunalrådet Maria Jacobsson (S).

Ifrågasatte siffror

Men de siffror som kommunen använt för att räkna ut hur små barnkullarna kommer att bli de kommande åren ifrågasattes av några mötesdeltagare, som kom med helt andra uppgifter.

– Vi vet att det är folk på väg hem till Landön – med barn. De kommer då från en annan kommun, säger Lars Håkansson, som är en av de föräldrar i Landön som nu måste skjutsa sina barn till förskolan i Tulleråsen.

Se mer från det stundtals upprörda mötet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.