Trots att de 82 förslagen kan ha kostat uppåt 300 000 kronor för Bräcke kommun beskriver kommunalrådet dagens fullmäktige som bra:
– Det har gått snabbare än väntat och vi haft en bra dialog, säger Richard Nilsson (S).
En del förslag kunde avslås snabbt, medan några har antagits för vidare utredning.
Förändring av medborgarförslag
Ett av Daniel Toressons förslag handlar om att förändra upplägget med just inlämnandet av medborgarförslag – något som skulle göra att samma situation inte skulle kunna uppstå igen.
I vissa kommuner i Jämtlands län måste medborgarförslag få röster innan de tas till politiken. I till exempel Östersund behöver ett förslag få minst 25 röster och i Härjedalen 10. Men som reglerna är i Bräcke idag måste alla förslag upp på bordet, något som alltså kan förändras framöver.
Så hanteras medborgarförslagen i länets kommuner
Berg: Kommunfullmäktiges presidium bestämmer om medborgarförslaget får ställas eller inte. Kommunfullmäktige beslutar vilken nämnd som ska bereda medborgarförslaget. Medborgarförslaget återgår sedan till kommunfullmäktige för beslut.
Bräcke: Kommunfullmäktiges presidium skickar medborgarförslaget till kommunstyrelsen för att beredas. Förslaget bereds av den avdelning som ansvarar för frågan. Förslaget besvaras slutligt av kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. Om det är kommunfullmäktige som slutligen ska besvara förslaget, bjuds du in till sammanträdet för att lyssna.
Härjedalen: Förslag som får tio röster eller fler går vidare till Härjedalens kommuns lokala politiker.
Krokom: Medborgarförslaget hamnar i närmast följande fullmäktigesammanträde. Fullmäktige kan välja att lämna ditt förslag till en särskild nämnd för att den ska bereda och ta beslut i ärendet.
Ragunda: Kommunfullmäktiges presidium bestämmer om medborgarförslaget får ställas eller inte. Kommunfullmäktige beslutar vilket utskott som ska bereda medborgarförslaget. Medborgarförslaget återgår sedan till kommunfullmäktige för beslut.
Strömsund: Kanslisekreteraren ser till att fullmäktige tar upp medborgarförslaget på kommande sammanträde. Där bestämmer fullmäktige om förslaget får ställas och vem som ska ta beslut om det. Fullmäktige kan välja att lämna ditt förslag till kommunstyrelsen eller en särskild nämnd för att den ska bereda och ta beslut i ärendet.
Åre: Får e-förslaget stöd av minst 15 folkbokförda medborgare i Åre kommun går förslaget vidare till handläggning och beslut, först i den nämnd som handhar ärendet, för att sedan beslutas i kommunfullmäktige.
Östersund: När du har skickat in ditt medborgarförslag kan det ta upp till en vecka innan det publiceras för omröstning. Sedan behöver ditt förslag minst 25 underskrifter inom en månad för att det ska behandlas.