Nu kan det bli fängelse i Ulriksfors igen. I byggnaden som tidigare användes som fängelse kan det bli 145 nya anstaltsplatser. Foto: Arkiv/SVT

Nu kan det bli fängelse i Ulriksfors utanför Strömsund – igen

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården är i stort behov av nya anstaltsplatser. Nu har Ulriksfors utanför Strömsund seglat upp som ett alternativ för ett eventuellt nytt fängelse.

I ett pressmeddelande från Kriminalvården pekas Ulriksfors i Strömsunds kommun ut som ett tänkbart ställe för en ny anläggning. Det ska isåfall handla om cirka 145 platser i säkerhetsklass 2. Något som i förlängningen skulle ge omkring 100 arbetstillfällen.

– Vi vet ju att Kriminalvården är i stort behov av nya platser och därför har vi sedan i januari i år haft ett antal möten där vi sonderat terrängen om Strömsund skulle kunna vara ett komplement, berättar Strömsunds kommuns näringslivschef Patrik Jemteborn.

I de samtalen har både Kriminalvården, Strömsunds kommun och fastighetsägaren varit delaktiga.

Varit fängelse tidigare

Enligt Patrik Jemteborn var det först en textilfabrik i den aktuella anläggningen men i slutet på 50-talet blev det ett fängelse.

– Sedan var det fängelse till 1979, säger han.

Kriminalvården har som sagt ett stort behov av nya anstaltsplatser. Myndigheten har därför nu tagit ett första steg för att undersöka om det är möjligt att inrätta anläggningar i Strömsund, Torpshammar och Kalmar.

För alla tre orterna handlar det om befintliga fastigheter som efter en första utredning har bedömts ha lämpliga förutsättningar för att bedriva kriminalvård.

Myndigheten har därför tagit initieringsbeslut för de tre platserna, vilket innebär att arbetet med fortsatta utredningar nu kan fortsätta.

I Strömsund är förhoppningen att lokalerna, efter renovering, ska kunna tas i bruk inom fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.