Oftast är det inget problem. Men det händer att patienter i Jämtland behöver flyttas akut samtidigt som det råder hårda väderförhållanden som inte helikoptern klarar av. Då måste intensivvårdsteamet i Umeå rycka ut i ambulansflygplan, eftersom flygplan klarar av hårt väder bättre än helikoptrar.
Tillgängligt flygplan men inte personal
Men intensivvårdsteamet i Umeå är inte alltid tillgängliga. De är en nationell resurs och kan i princip finnas vart som helst i landet.
– I det värsta tänkbara scenariot så kan inte helikoptern flyga samtidigt som intensivvårdsteamet i Umeå är upptagna, berättar Joakim Johansson, medicinskt ansvarig för ambulanshelikoptern i Region Jämtland Härjedalen.
Men med den nya rutinen kan Jämtland/Härjedalens intensivvårdsläkare på helikoptern hoppa in i ambulansflygplan och därmed flytta patienter som är i behov av akut vård när det finns ett flygplan tillgängligt, men ingen intensivvårdspersonal.
Inga ökade kostnader
Bengt Bergqvist (S) som är ordförande i regionstyrelsen hyllar det nya sättet att jobba.
– Det innebär en ökad trygghet för länets befolkning, att man alltid vet att ambulansflyget kan hämta en om det är en allvarlig skada, säger han.
Finns det risk för ytterligare underskott för regionen på grund av det här?
– Inte på grund av det här.
Bengt Bergqvist sitter också med i KSA:s styrelse.