Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kjell Svanberg, samhällsbyggnadschef, tror att kommunen kommer hålla budget i det Östersundslänken-projektet. Foto: Lukas Johansson/SVT

Östersundslänken påbörjad – ska få fler att cykla och åka buss

Publicerad

Nu börjar arbetet med miljonsatsningen som ska få fler att ta buss eller cykel genom Östersund.

Den nya Östersundslänken ska sammankoppla järnvägsstationen och Jamtli på ett effektivare sätt, och beräknas ta minst tre år att bygga.

För drygt ett år sedan beslutades det att Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen skulle få
80 miljoner kronor i stöd av Trafikverket för att utveckla Östersundslänken
. Den här veckan sätter man den första spaden i marken och börjar bygga om busshållplatsen kring Jamtli, för att sedan ta etapp för etapp.

Kan bli viss försening

Kostnaden för hela projektet beräknas till 160 miljoner och drygt hälften finansieras av Trafikverket. Planen har varit att projektet ska vara klart 2027, men Kjell Svanberg, samhällsbyggnadschef på kommunen, tror inte man kommer hinna färdigt med allt tills dess.

– I stort kommer vi vara klar då. Det som möjligen inte kommer vara klart är hur det blir kring Gustav III:s Torg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.