ALT-text: En skylt med information om miljögifter i fisk, inklusive en karta och rekommendationer för lokal kost. I en separat del av bilden syns en person som bär en jacka med text och logotyp från Länsstyrelsen Jämtlands län, stående vid en sjö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Smedborn Paulsson från länsstyrelsen berättar varför nya platser undersöks för PFAS nu. Foto: Maria Harning/SVT

Ny kartläggning av PFAS i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Miljögiftet PFAS kan finnas på betydligt fler platser i länet än man tidigare känt till.
Därför genomför nu länsstyrelsen ett detektivarbete för att hitta föroreningarna.

Länsstyrelsen har fått 9 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att undersöka förekomsten av både PFAS och andra miljögifter i höst. Proverna tas på nya platser som inte tidigare undersökts.

– Vi tar prover runt Storsjön, i Ströms vattudal, Revsundssjön och Sveg, säger Eva Smedborn Paulsson, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

– Men vi tar också prover i Bruksvallarna, Vålådalen och Åsarna, som är platser där man har nationella och internationella skidtävlingar.

Skidvalla kan nämligen innehålla PFAS och därför kan det finnas föroreningar i marken runt såna anläggningar. Tidigare har PFAS hittats i mark och vatten på skidstadion i Östersund.

Nästa år fortsätter provtagningen på nya platser. De första resultaten från höstens undersökningar ska komma i slutet av november

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är PFAS. Foto: TT/Montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.