Ny illavarslande trend: fjällbesökarna sliter på ”nya” områden bortom lederna

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett hårt besökstryck som orsakat svåra skador på naturen i Vålådalens naturreservat, exempelvis vid populära Blanktjärn, infördes avspärrningar i området som finns kvar även i sommar. Men nu ser länsstyrelsen en ny oroande trend, som kan komma att orsaka nya störningar och skador på fjällnaturen i området.

Växt-och djurlivet har börjat återhämta sig i Vålådalens naturreservat i Jämtlands län, men naturen behöver fortsatt skydd och därför har beträdnads- och cykelförbuden i delar av reservatet förlängts över sommaren och fram till 1 juni 2023.

Stora skador efter besöksboom

Bakgrunden är det enorma besökstryck som området utsattes för, inte minst Blanktjärn, den turkosa tjärnen. På bara ett par år ökade antalet besökare från 2000 till 17 000. År 2019 spärrades därför delar av området av när det stod klart hur hårt marken slitits och hur stora störningarna varit på många djurarter.

Inför sommaren ifjol uppmanade länsstyrelsen människor att söka sig till andra områden för att naturen skulle få återhämta sig. Uppmaningen hörsammades och naturen håller sakta men säkert på att återhämta sig.

Obanad terräng lockar – skapar nya problem

Men nu märker länsstyrelsen av en ny trend, där folk visserligen söker sig till andra områden, men bort från lederna, och till fel ställen och vid fel tidpunkt året.

– Det finns arrangörer som erbjuder sådana turer och även enskilda besökare som själva söker sig ut till obanad terräng, säger Ulrika Karlsson, projektledare vid länsstyrelsen.

Oron är stor, från länsstyrelsens sida, att det ska skapa nya problem med störningar och markslitage.

Hör Ulrika Karlsson berätta mer om det i klippet ovan.

I videon nedan möter du ett par av årets besökare i naturreservatet och får också tips på vad du som vandrare ska tänka på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.