Den nya skifliften skulle ha byggts här, nära den alpina nationalarenan i Åre. På platsen har skog redan avverkats (skogsområdet till vänster i bild). Foto: Eva Danielsson, SVT.

Ny skidlift i Åre stoppas av domstol

Publicerad

Planerna på en ny skidlift vid den alpina nationalarenan i Åre stoppas.

Detta efter ett beslut i Mark-och miljödomstolen.

I höstas antog samhällsbyggnadsnämnden vid Åre kommun två detaljplaner för en ny expresslift nära den alpina nationalarenan. Bakom planerna står skidkoncernen Skistar, som redan avverkat skog i det område där liften är tänkt att byggas.

Men markägaren till angränsande fastighet ställde sig kritisk eftersom en mindre del av den planerade anläggningen skulle sträcka sig över dennes mark.

Markägaren överklagade därför till mark-och miljödomstolen – som nu meddelar sin dom.

Egendomsrätt vs allmänt intresse

Kärnfrågan gäller vad som ska anses väga tyngst: egendomsrätten eller allmänintresset.

Både Skistar och Åre kommun hänvisar till att en ny skidlift ska betraktas som ett ”angeläget allmänintresse” där allmänheten ges utökade möjligheter till friluftsliv i området.

Markägaren hänvisar till sin egendomsrätt.

Domstolen konstaterar vid en samlad bedömning att det visseligen är en ytterst begränsad del av fastigheten som berörs, men att det ändå är frågan om ett intrång i egendomsskyddet.

Möjlighet till friluftsliv

Det som skulle kunna motivera ett ingrepp i egendomsrätten vore att allmänheten ges tillgång till naturen för rekreation och friluftsliv.

Men i det aktuella fallet handlar det om att utvidga ett redan befintligt skidområde, på Åreskutan, som redan idag är väl utbyggt med flera andra liftanläggningar. Allmänhetens tillgång till friluftsliv är redan tillgodosett, fastslår domstolen.

Därför kan en ny skidlift inte anses vara ett så angeläget allmänintresse att det ska väga tyngre än egendomsskyddet.

Domstolen ger därmed markägaren rätt och upphäver kommunens detaljplaner för skidliften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.