När målet var uppe i den lägre instansen så dömde domstolen i kommunens favör. Man skulle få lösa in fastigheten.
Men domen överklagades och nu väljer alltså den högre instansen att gå i motsatt riktning. Ägarna till huset i Lillänge får behålla fastigheten.
Huset har länge varit omtvistat då kommunen anser att det strider mot gällande detaljplanen om kontor och handelsplatser. Man har också velat komma åt marken för att underlätta för trafiksituationen i handelscentrat.
Ägarna å sin sida, två syskon, har pekat på en skrivelse i planbeskrivningen som gett fastighetsägaren rätten att bo kvar i huset, även efter det att den nya detaljplanen trätt i kraft.
Domstolen: Inte varit möjligt att förutse inlösen
Och det är just detta som mark- och miljööverdomstolen pekar på i sin dom. Kommunen har anfört att överenskommelsen att fastighetsägaren ska få bo kvar i huset endast gällde de två nuvarande syskonens far, som tidigare levde där. Men detta argument avvisas av domstolen.
Rätten anser dessutom att det inte varit rimligt att begära av syskonen att de skulle behöva ändra på sin fastighet för att passa in i de nya planbestämmelserna. Ur domen:
”Sammantaget anser Mark- och miljööverdomstolen att det under ovan angivna förutsättningar inte varit möjligt för en normalt kunnig och insatt person att förutse att kommunen skulle begära inlösen av fastigheten X för det fall fastigheten inte bebyggdes och markanvändningen inte anpassades till det som anges i planbestämmelserna.”
Domstolen anser alltså att det inte finns förutsättningar för tvångsinlösen av fastigheten, och avslår därför kommunens ansökan.
Se nedan: Lilla huset i Lillänge – så föll domen våren 2021: