Anna Löfholm vattenhandläggare länsstyrelsen, Joakim Svensson, länsfiskekonsulent och Jens Fuchs, chef på Vattenenheten länsstyrelsen står utomhus med papper och kartor i händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att förhöjda halter av miljögifter uppmätts i fisk, presenterade Anna Löfholm vattenhandläggare länsstyrelsen, Joakim Svensson, länsfiskekonsulent och Jens Fuchs, chef på Vattenenheten länsstyrelsen, nya kostråd för matfisk som fiskas i bland annat Storsjön. Foto: SVT

Nya kostråd för fisk ur Storsjön, Lillsjön och Indalsälven

Uppdaterad
Publicerad

Efter omfattande provtagningar i fisk Storsjön och Lillsjön konstateras höga halter av PFAS, PCB, dioxiner och kvicksilver därför föreslås nya kostråd för fisk som tas upp ur Storsjön, Lillsjön och Indalsälven.

Förhöjda halter av miljögifter har hittats i är abborre, gädda, sik, harr, öring och kanadaröding. Halterna är inte akut giftiga men innebär att man inte bör äta fisken för ofta. Därför förslås nya kostråd för dessa fiskarter, gällande fiske i Storsjön med tillrinnande vatten och Lillsjön.

– Det är förhöjda halter av PCB, dioxiner och kvicksilver i öring och kanadaröding, säger Jens Fuchs, chef på vattenenheten på Länsstyrelsen.

Redan i mars 2021 beslutade Östersunds kommun om kostråd för abborre och gädda fångad i Storsjön runt Frösön samt i Lillsjön. Provsvar visade då på höga halter PFAS i abborre och gädda i dessa vatten.

Nu ska kommunerna Östersund, Berg, Krokom och Åre fatta beslut om kostråd utifrån de rekommendationer som Länsstyrelsen gett.

Nya kostråd för fisk i Storsjön

Kostråd för öring och kanadaröding:

Kostråden gäller för öring och kanadaröding som fiskats i Storsjön och i Indalsälven upp till första vandringshindret i Järpströmmen och ner till kraftverket i Hissmofors.

Unga människor (under 18 år) samt gravida, ammande eller den som vill bli gravid i framtiden bör inte äta öring och kanadaröding oftare än 2-3 gånger per år.

Övriga kan äta dessa fiskar en gång i veckan.

Kostråden gäller för öring och kanadaröding som fiskats i Storsjön och i Indalsälven upp till första vandringshindret i Järpströmmen och ner till kraftverket i Hissmofors.

I öring och kanadaröding har förhöjda halter av PCB, dioxiner och kvicksilver påträffats.

Kostråd för abborre, gädda, sik och harr:

Kostråden gäller för fisk fångad i Lillsjön och i delar av Storsjön. I Storsjön omfattas fisk fångad inom cirka 300 meter från Frösöns strandlinje och för fisk fångad inom cirka 300 meter från strandlinjen mellan Mårtensviken och Semsåviken.

Abborre, gädda, sik eller harr bör inte ätas oftare än 2-3 gånger per år. Rådet gäller för alla grupper av människor.

I dessa fiskarter har förhöjda halter av PFAS uppmätts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.