Under tisdagen stod det klart att länet får tre nya naturreservat. Länglingsån norr om Köttsjön, Skarpåskälabodarna en mil sydväst om Hammerdal och Öraån en mil sydost om Albacken i Bräcke.
– Det känns jävligt bra. Inte kommer folk hit för att titta på några elproducerande grejer, de kommer hit för vildmarken och den krymper, säger Birger Ajax, ordförande för nedre Ammeråns fiskevårdsområde.
Skyddar sällsynt mussla
Länglingsåns reservat är på 42 hektar och Öraån på 19 hektar. I båda vattendragen finns flodpärlmussla och öring. För att skydda den sällsynta musslan måste man se till att även öringen trivs. Göran Eriksson, naturvårdshandläggre på länsstyrelsen i länet, är mycket glad att man kunnat skydda dessa områden.
– Varje reservat vi kan bilda innebär en vinst för den biologiska mångfalden. De områden vi skyddar utgör de sista resterna som finns av äldre mark i Jämtland som inte påverkats allt för mycket av människan. Väldigt stora arealer i länet är avverkade och de få rester vi har kvar måste skyddas.
Jakt och fiske som vanligt
I det tredje reservatsområdet, Skarpåskälabodarna på 57 hektar, finns mycket kalkbarrskog – ett hem för ovanliga marksvampar. De äldsta träden i reservaten är granar på upp emot 150 år och en del tallar som är nära 200 år gamla. Göran Eriksson tror att de skyddade områdena kommer att vara intressanta för både boende i trakterna och turister.
– Jakt och fiske kommer ju att fungera som vanligt i reservaten. Själva syftet är att göra naturen tillgänglig för folk.
Birger Ajax ser de skyddade områdena som en trygghet för naturen.
–Vi lever ju i en tid där nästan inga vattendrag är fria, vi har en vindkraftsutbyggnad som oroar och just Länglingen har ju varit en pärla sedan länge så det här är mycket positivt.
”Enorma skador”
Birger Ajax var själv mycket engagerad i kampen för att rädda Ammerån från överledning.
– Vi höll på i 20 år och kämpade för att bevara Ammerån och på 90-talet vann vi den striden. I Länglingen finns till exempel medströms lekande öring och det är ju sådant som vi vill ha kvar.
Birger Ajax medger att vatten- och vindkraften har varit bra på sitt sätt, men att utbyggnaden också orsakat enorma skador på naturen.
– Är det något vi är experter på här i länet så är det ju att sälja ut och ruinera saker och ting. Generationen som växer upp idag har ju inte sett något annat så de förstår inte vad som skett, men naturen här är ju det unika vi har.
Behövs mer resurser
Birger skulle vilja se att ännu fler områden i länet skyddades men menar att det då också måste till mer resurser för att kunna ge bättre ersättning till markägarna.
– Ju lättare det blir för markägarna att få skälig ersättning, desto snabbare kan vi få fler skyddade områden, säger Birger Ajax.