två personer på en glaciär som står vid en skulpturliknande snöhög täckt av en duk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det gick med nya försöket att minska avsmältningen på landets sydligaste glaciär, Helags, och hör om projektets framtida planer. Foto: Oskar Kihlborg/SVT

Nytt försök spara snö på Helags glaciär – följ med upp och se hur det gick

Uppdaterad
Publicerad

Minns ni projektet där ylledukar drogs över fjället och upp på Helags glaciär i Härjedalsfjällen för att spara snö? Det var två år sedan och det gick sisådär. I sommar gjordes ett nytt försök och hur det gick den här gången kan du se i videon.

– Resultatet är både skrämmande och fascinerande, säger projektledare Oskar Kihlborg, om resultatet. Han är äventyrare och engagerad i klimatfrågan och den som tillsammans med en glaciolog drog igång projektet för två år sedan.

Drog upp ylledukar

Då – sommaren 2021 – drog Kihlborg tillsammans några andra klimatengagerade vänner två vita ylledukar över fjället till Helags fjällstation, för att därefter baxa upp dukarna till glaciären med hjälp av stegjärn och isyxor.

Efter sommaren togs dukarna togs bort, men avsmältningen blev större än väntat.

Ifjol gick planerna på ett nytt försök om intet, då dukarna som förvarats vid glaciären inte återfanns förrän i slutet av sommaren.

Nytt försök 2023

Först i år kunde därför ett nytt försök genomföras.

När resultatet nu står klar finns planer att utöka försöket till ett större projekt i syfte att rädda en hel glaciär, förklarar Oskar Kihlborg.

Men är det realistiskt att försöka rädda en hel glaciär genom att täcka den med dukar?

– Nej, inte en hel glaciär kanske, men en del och jag är optimist, säger Oskar Kihlborg.

Kan förhindra skada

Även om bara en mindre del av en glaciär kan hindras från att smälta bort kan det vara av betydelse, menar han. Exempelvis om det kan förhindra att en smältande glaciär orsakar skada på viktig infrastruktur som vägar och järnvägar.

– Men det här är också ett visuellt projekt, för att väcka intresse för klimatfrågan genom att verkligen visa hur det ser ut när glaciärerna smälter, säger Oskar Kihlborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.