Fyra manliga politiker i Ragunda, Jonas Andersson, Anton Hammar, Jonas  Löfgren och Lennart Raswill står framför Socialdemokraternas och Centerpartiets roll-ups.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad S och C har kommit överens om när det gäller det nya styret i Ragunda kommun. Foto: Lukas Johansson/SVT

Nytt styre i Ragunda – S och C är överens

Publicerad

Under torsdagen presenterade Socialdemokraterna och Centerpartiet i Ragunda kommun en ny uppgörelse som gör att kommunen efter långa diskussioner får ett majoritetsstyre.

– Vi behöver tuffa beslut och då behöver vi en majoritet för det, säger Lennart Raswill (C), kommunalråd.

Sedan valet 2022 har Centerpartiet tillsammans med Allt för Ragunda och Kristdemokraterna styrt kommunen med ett minoritetsstyre med stöd av SD.

Under torsdagen hölls en pressträff där ett nytt majoritetsstyre presenterades: S och C bildar majoritet.

Så här lät det i maj förra året när S och C inte kunde komma överens om ett styre.

Både sittande kommunalråd Lennart Raswill (C) och Anton Hammar (S) tryckte hårt på att Ragunda behöver ett starkt styre för att fatta tuffa beslut som nu väntar kommunen när ekonomi går kärvt. 2023 gick kommunen 9,8 miljoner back.

S tar ordförandeposten

Under kommunfullmäktige nästa torsdag ska ett nytt kommunalråd utses och allt talar för att det blir Anton Hammar. I uppgörelsen ska Socialdemokraterna, som är största parti, ta ordförandeposten i kommunstyrelsen och i sociala utskottet. Centerpartiet tar ordförandeposter i Samhällsbyggnadsutskottet och bygg- och miljönämnden, samt vice ordförandeposten i kommunstyrelsen.

Raswills efterträdare oklar

Det nuvarande kommunalrådet Lennart Raswill (C) har aviserat att han kommer avgå från sin post. Vem som ska efterträda honom är inte klart och Raswill vill inte föregå nomineringsprocessen i partiet.

– Det kommer ske före kommande fullmäktige, säger Lennart Raswill (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.