I april i år granskade SVT Nyheter Jämtland företaget Vision som har flera HVB-hem i länet. HVB står för hem för vård eller boende och här placerar socialtjänsten unga som behöver vård och stöd för att exempelvis komma ur ett missbruk eller kriminalitet.
Vår granskning av företaget visade på både missförhållanden och brister. Då sa företagets ägare, Christian Mölller, att han var medveten om att det förekommit brister, men att de hade vidtagit åtgärder. Bland annat pekade han på att att de hade omfördelat resurser och att de numera hade utbildad personal. Han var därmed trygg i att ungdomarna fick en bra vård.
Ungdomar går inte i skola
Men kort efter SVT:s granskning inkom två nya anonyma anmälningar mot företaget. En av dom pekar bland annat på bristande kompetens, ensamarbete och att ungdomar sällan får göra något.
Anmälningarna ledde i sin tur till att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nu gjort så kallade oanmäld tillsyn på två av deras hem.
I protokollen står det att flera av ungdomarna varken går i skola eller har praktik. På ett av boendena är det nästan uteslutande ensamarbete. Dessutom är det stora brister i dokumentationen kring de enskilda ungdomarna.
Det står också att IVO haft”svårt att genom dokumentationen kunna följa vad som hänt över tid när det gäller uppdraget, genomförande och uppföljningen av den enskilda ungdomens placering.”
Ägaren svara via mail
SVT har sökt Visions ägare, Christian Möller, och fått kontakt med honom via mail. Han skriver: ”Vi har tagit del av IVO:s synpunkter och arbetar ständigt för att förbättra de saker de har lyft fram för att hjälpa oss att utvecklas.”
I övrigt skriver han att ärendet inte är avslutat hos IVO ännu och därför är inte heller de interna utredningarna kring deras synpunkter avslutade.
I klippet ovan berättar vi mer vad IVO.s inspektörer fann när de besökte ett av deras boenden.
Detta framkom vid inspektionerna
I april och maj i år gör IVO två oanmälda tillsyner vid två av företaget Visions HVB-hem. I rapporterna står det bland annat:
Ungdomar berättar att det förekommer och förekommit droger på hemmet.
Det har förekommit kollektiv bestraffning, vid ett tillfälle fick alla utegångsförbud.
Flera av ungdomarna går varken i skola eller har praktik
Ensamarbete förekommer, framförallt på ett boende där det nästan sker uteslutande.
Det är stora brister i dokumentationen kring de enskilda ungdomarna.
IVO hittar ingen dokumentation kring behandlingsupplägg eller uppföljningar rörande någon enskild.
De anteckningar som finns är få, knapphändiga och finns endast för någon enstaka ungdom.
I vissa fall stämmer inte dateringen av dokument händelser i journal.
Det saknas inskrivningsbeslut.
Det finns journaler som misstänks tillhöra annan inskriven.
Det saknas tydliga och uppföljningsbara mål för samtliga inskrivna.
Det finns journaler som signerats av en personal men där det är uppenbart att den personalen inte jobbat just den dagen händelsen ska ha inträffat.
IVO har begärt in svar från företaget utifrån vad de fann vid de två HVB-hemmen. Myndigheten ska därefter besluta i ärendet, det förväntas bli klart nu i juni. Till dess vill IVO inte uttala sig i ärendet.