Varje år omhändertas tusentals unga i Sverige. Många av dem placeras på ett HVB, ett hem för vård och boende. Obada är en av dem. Han omhändertogs i sin hemkommun Tierp 2013.
– Först hamnade jag på ett akut jourhem och sen kom jag till ett familjehem. Men där funkade det inte heller, säger han.
Ständiga bråk med personalen
Under åren som gick flyttade Obada runt flera gånger. 2016 hamnade han i Jämtland, på ett HVB-hem som ägs av det privata företaget Vision. I två års tid bodde han hos dem och nu riktar han skarp kritik mot företaget.
– Det var ständiga bråk med personalen, det var ingen riktig kärlek mellan dem och oss ungdomar, säger Obada.
Obada berättar att han hade ständig ångest.
– Jag mådde inte bra psykiskt, säger han och fortsätter:
– Jag rökte jättemycket, det var det enda som hjälpte, säger han.
Stora pengar – för ingenting
I dag är han djupt kritisk till företaget. Han tycker inte att personalen hade tillräcklig kunskap och att de dessutom var få.
– Man fick mat och en plats att sova, det var allt, säger han.
Placeringar på HVB-hem är ofta dyrt för kommunerna.
Vad betalade din hemkommun för din placering på Vision?
– Runt 120 000 kronor i månaden, alltså 4000 kronor per dygn. För ingenting, säger han.
Christian Möller, Visions ägare, tycker att hemmen ger en bra och trygg vård och att företaget tar tag i problem som dyker upp.
– Vi har haft dalar och toppar och vi har haft någon enhet som fått kämpa längre i en svacka än vad andra har gjort. Men vi har jobbat aktivt för att ändra det och i dag har vi gjort det, säger han bland annat.
Fakta • Kraven när unga omhändertas: Ska vara ”tryggt och säkert”
En placering utanför det egna hemmet är ett stort ingrepp i den enskilda liv och får också stora konsekvenser för hela familjen.
Det är ett betydande ansvar som samhället därmed tar på sig i rollen som ”ställföreträdande förälder”.
Vården i familjehem eller HVB-hem ska vara trygg och säker. Den ska också svara mot barnets eller den unges specifika behov av stöd och hjälp.
Källa: Socialstyrelsen