Ökat antal fjällräddningsuppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddningsinsatserna i länet ser ut att ha ökat kraftigt i vinter jämfört med ifjol. Och flest larm i hela landet går till fjällräddarna i Sylarna-området.

Ännu är facit inte summerat svart på vitt när det gäller det exakta antalet fjällräddningsinsatser i länet, men klart är ändå att antalet uppdrag varit betydligt fler i år än ifjol. Inte minst i Sylarna-området har larm efter fjällräddningen varit många.

– Vi har haft många fler larm än vanligt, 50-75 procent fler, säger Niklas Holmedahl, chef vid fjällräddningsenheten i Sylarna.

I påsk har det kommit larm nästan varenda dag, konstaterar han.

Flest larm i Sylarnaområdet

Niklas Holmedahl är en av 22 fjällräddare kopplade till Sylarnas fjällräddningsenhet. De är den enhet som brukar få ta emot flest larm i hela landet och så har det sannolikt varit även i vinter, för i år har antalet larm ökat kraftigt.

Vad beror ökningen på?

– Det kan bero på att det är lite snö på andra fjällanläggningar. Vi har ju bra med snö här. Sedan är ju det här området populärt, det är bra stationer här, lätt att ta sig hit, säger Niklas Holmedahl.

SKidåkare gör sig redo för tur i populära Sylarna. Foto: SVT

När någon ringer fjällräddningen i länet kommer de till polisens regionledningscentral i Umeå och där görs en bedömning av vilka larm som fjällräddningen ska skickas ut på.

– Vi åker på allt från folk som är kalla (nedkylda) till folk som har förolyckats, säger kollegan Mattias Bragmo, som också är fjällräddare i Sylarna.

Kritik mot ”onödiga” hämtningar

Det har funnits en diskussion sedan ifjol där kritiker ifrågasätter om fjällräddningen verkligen ska åka på alla larm, alltså även ”onödiga” hämtningar, där det handlar om att någon till exempel stukat en tå eller bara är trött. Men någon kritik vill fjällräddarna i Sylarna inte rikta mot någon som ringer efter hjälp, oavsett anledning.

– Är man trött så är man trött, vi gör ingen värdering av det. Folk är olika. Är någon trött så hämtar vi den också, säger Niklas Holmedahl.

Nedkylda och apatiska

Vid Ulvåtjärnsstugan, sex kilometer från Storulvåns fjällstation, träffar vi Henrik Källén från Stockholm som berättar om när han ringde efter fjällräddningen. Det var när han hade hittat ett par skidåkare, nedkylda och apatiska i ett vindskydd, som inte själva hade förmåga att ringa efter fjällräddningen eller göra upp eld för att värma sig. Här mer av hans berättelse i klippet ovan.

Har ni som fjällräddare något råd till den som ska ge sig ut i fjällen?

– Ta det lugnt, säger båda fjällräddarna – och vänd om i tid.

– Det kan också vara bra med fika, en spade och en sond på fjället, tillägger Niklas Holmedahl.

En del ifrågasätter om fjällräddningen ska åka på ”onödiga” larm, men fjällräddarna i Sylarna vill inte göra någon värdering. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.