Två personer står sida vid sida inomhus i en modern miljö. Den första personen bär en svart jacka och en halskedja, medan den andra personen har på sig en grön tröja. I bakgrunden syns en öppen yta med fler personer och fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är min andra gång som jag gör högskoleprovet, så jag hoppas på lite bättre resultat den här gången”, säger Amalthea Ocklund från Östersund – se hur hon och andra deltagare upplever provet. Foto: Eva Danielsson/SVT

Ökat intresse för högskoleprovet i Östersund: ”Min väg in till utbildning”

Publicerad

I dag söndag har tiotusentals personer runt om i landet skrivit högskoleprovet. I Östersund var det 431 anmälda, 70 fler än förra året.

– Jag känner att det är viktigt för att det är min väg in till den utbildning jag vill söka i framtiden, säger Amalthea Ocklund.

Klockan 9.00 på söndagen var det dags för högskoleprovet på Mittuniversitetet i Östersund. En del av provskrivarna är nervösa, andra känner sig lugnare.

– Det går rätt bra. Det var ganska lätt första passet för det var matematik, säger Isak Borglund Sahlin från Östersund.

Antal anmälda till högskoleprovet på orter i Jämtlands län

• Östersund: 431 personer (2023: 363)

• Sveg: 20 (2023: 18)

•Strömsund: 18 (2023: 10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.