Jägaren Rikard Lindén från Undersåker har cirka 1200 hektar produktiv skog. Och här har älgarna varit framme och gnagt på tallarna:
– Vissa tallar är kraftigt betade och vissa tallar har helt stannat av i tillväxten, säger Rikard Lindén.
Skadorna innebär vanligtvis inte att tallen dör men leder till minskad tillväxt i skogen, försämrad kvalitet och betydande ekonomiska förluster för skogsägaren.
– Personligen tycker jag inte att det är så jättefarligt, jag kan tolerera en viss nivå av älgbetning. Men jag förstår att skogsägare kan dra sig för att plantera tall när de ser den här inventeringen, säger Rikard Lindén.
Vill minska älgstammen
I ett område i väst Jämtland har varannan tall skadats bara under senaste året och det är nivåer som aldrig tidigare mätts upp i Norrland. Kraftiga åtgärder behöver vidtas för att minska skadorna, slår skogsstyrelsen fast:
– Vi har ju en älgförvaltning i Västjämtland som har som målsättning att sänka älgstammen, de allra flesta skötselområdena har också som mål att sänka älgstammen och den planen jobbar vi vidare på. På vissa håll är det för mycket älgar, säger Rikard Lindén.
Kritik mot inventeringen
Samtidigt är Rikard Lindén kritisk till inventeringen:
– Det som blir lite missvisande med inventeringen är att det grundar sig på så få antal tallar. Antalet tallar i undersökningen är endast fem procent, 200 tallar per hektar. Skulle vi haft 1000 tallar per hektar hade vi haft en annan siffra i inventeringen tror jag, säger Rikard Lindén.
Varje år görs den nationella älgbetesinventeringen av hur omfattande betesskadorna är på skogen av hjortdjur, främst från älg, hjort och rådjur. Inventeringen görs årligen på våren och försommaren strax innan lövsprickning i ungefär hälften av Sveriges knappt 150 älgförvaltningsområden.