Anna-Lena Blomdahl, chef för hälsocentralen i Funäsdalen tror på avtalet

Öppnar för att fler kan få vård i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Regionen ser avtalet med Norge som en samhällsvinst – både för patienterna och regionens ekonomi.

Med tanke på att det skrivs ut cirka 500 remisser varje år på hälsocentralen i Funäsdalen till sjukhuset i Östersund så blir det en tydlig effekt om många väljer att åka till Röros. Det menar Anna-Lena Blomdahl  som är chef för hälsocentralen i Funäsdagen.

– Kostnaden för sjukresor är hög i vår region. Det blir en stor skillnad om sjukresorna är på 22 mil till Östersund eller sju mil till Röros. Det blir en vinst för Regionen.

Färre sjukdagar

Hon ser även en stor vinst för den enskilde och för samhället.

– Om väntetiden är till exempel sex månader i Östersund och sex veckor i Röros så tjänar man mycket tid. De som finns i arbetslivet kan korta sin sjukskrivning och få tillbaka sin lön snabbare.

Kortar köerna i Östersund

Arkitekterna bakom avtalet, regionrådet Christer Siwertsson (M) och planeringschefen Ingela Jönsson ,är glada över att avtalet är påskrivet.Tanken om ett samarbetet med Norge väcktes redan 2006, men arbetet tog fart  först 2016.

Norge skickar en räkning. Hur belastar den Regionens ekonomi?

– Genom att vi spar mycket på långa sjukresor så blir kostnaden ungefär som om patienterna i västar Härjedalen skulle få vård på sjukhuset i Östersund, säger Christer Siwertsson.

Man räknar även med att att härjedalingar som väljer att åka till Röros skapar luckor i kön till Östersunds sjukhus.

Frostviken kan bli nästa område

I november tar man nästa steg och införlivar sjukhuset i Tynset som ligger 12 mil från Funäsdalen. Sjukhuset i Tynset är ett större sjukhus som har akutvård dygnet runt.

– Jag ser gärna att vi utvecklar samarbetet längs längränsen mot  Norge, säger Christer Siwertsson. Gäddede är ett exempel där man har 12 mil till ett norskt sjukhus och 35 mil till Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.