Bild på tävlingsområdet på O-ringen i åre, fullt med deltagare, funktionärer, vimplar och i bakgrunden syns kalfjäll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man vill väl ha kompisar från olika grupper” – hör varför deltagare på O-ringen i Åre och förbundschefen Susanne Maaurp anser att mångfald behövs i orientering. Foto: Eva Danielsson/SVT

Orienteringsförbundet vill se mer mångfald: ”Vi har inte så många utlandsfödda i vår idrott”

Publicerad

Orienteringstävlingen O-ringen som pågår i Åre lockar ungefär 14 000 deltagare. Men bland de som orienterar finns väldigt få med utländsk bakgrund.

– De flesta orienterare är ju ganska lika, säger Maja Nordenfelt från Göteborg.

O-ringen, världens största orienteringstävling, har i år lockat ungefär 14 000 deltagare. Men bland orienterarna finns främst tävlande med svenska rötter.

– Vi vill ha en mångfald av orienterare och vi jobbar mycket med de frågorna, säger Orienteringsförbundets förbundschef Susanne Maarup.

O-ringen 2023

Forskare: Brist på information ett stort hinder

Enligt forskare på Mittuniversitetet finns flera hinder när människor med utländsk bakgrund ska engagera sig i idrott och friluftsliv.

– Brist på information är ett stort hinder. Många av organisationernas hemsidor har information på svenska, så det kan vara lite utmanande, säger doktoranden Parisa Setoodegan, som forskar på friluftsliv, evenemang och social integration. 

Det också handla om föreställningen att en viss aktivitet inte är för alla. Att det socialt, kulturellt och ekonomiskt inte är möjligt att delta.

Kunskapen måste öka

Enligt Parisa Setoodegan måste föreningar bli bättre på att förstå hur de kan nå ut till nya människor. Samtidigt måste enskilda individer förstå vilka fördelar som finns.

– Det kan leda till att man integreras bättre i samhället. Det kan till och med i förlängningen leda till att du hittar ett jobb till exempel tack vare ökade kontakter. Så de måste vara modiga och våga testa, säger hon.

Orientering i bostadsområden

Susanne Maarup berättar att Orienteringsförbundet försöker tänka nytt för att locka fler.

– Vi har ett projekt som vi kallar ”Hitta hem” som är orientering i bostadsområden. Det är ett projekt som vi växlar upp nu, säger hon.

Men det finns även andra sätt att locka fler till idrotten menar Maja Karlsson och Maja Nordenfelt som båda är orienterare. I videon ovan berättar de om vad deras klubb i Göteborg gjort.

Idrott och mångfald

I våras presenterade Riksidrottsförbundet statistik som visade att svensk barn- och ungdomsidrott är tydligt segregerad. I välbärgade bostadsområden idrottar barn betydligt mer än vad barn i resurssvaga områden gör.  Statistiken visade också att skillnaderna är större än vad man tidigare har sett.

För att bryta trenden sker nu flera satsningar. Bland annat har regeringen beslutat om ett statligt stöd till idrottsrörelsen om 100 miljoner kronor per år i tre års tid för att stärka idrottsrörelsen i så kallade brottsutsatta områden.

I höst kommer Riksidrottsförbundet presentera statistik som visar hur det ser ut med mångfalden inom respektive idrott vad gäller barn- och ungdomsverksamhet.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

O-ringen 2023

Mer i ämnet