Anders Rydeborg, biolog på Länsstyrelsen i Jämtland, håller i en signalkräfta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför behöver länsstyrelsen i Jämtland få in tips om var det finns invasiv smittbärande signalkräfta i länet – hör biologen Anderas Rydeborg berätta mer. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Oro för ökad spridning av signalkräfta i Jämtlands län – ”Mörkertalet är stort”

Publicerad

Den invasiva signalkräftan finns på en handfull kända platser i Jämtlands län, men den kan vara betydligt mer utbredd. Just nu provfiskar länsstyrelsen på ett antal platser där de misstänker att den finns.

– Mörkertalet är stort och det finns för många vatten i länet för att vi ska kunna provfiska överallt, säger länsstyrelsens biolog Anders Rydeborg.

Signalkräftan bär på kräftpest som slår ut inhemska bestånd av flodkräfta om de kommer i kontakt med varandra.

Runt 98 procent av landets bestånd av flodkräfta har slagits ut på grund av kräftpest, främst i södra Sverige. Därför är det förbjudet att sätta ut, eller till och med hantera, signalkräfta utan tillstånd i stora delar av landet.

Så lätt slås flodkräftan ut

På 60-talet, innan man visste att de bar på kräftpest, planterades signalkräfta ut i Sverige. Men det skedde aldrig i Jämtlands län.

– Alla signalkräftor som finns här i länet har satts ut illegalt. Oftast sker det i liten skala, att någon häller signalkräftor ur en hink vid sin egen brygga. Men en hink kan i värsta fall räcka för att slå ut en hel population av flodkräfta i ett vatten, säger Anders Rydeborg.

Se mer från länsstyrelsens provfiske i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.