Grupp av sju personer står bredvid en informationsskylt inomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så vill de bryta isolering och hjälpa personer närma sig arbetsmarknaden – hör Emelie Olofsson, projektledare för Fontänhus Jämtland Härjedalen. Foto: Eva Danielsson/SVT

Östersund får Fontänhus – ska bryta social isolering: ”Behovet är stort”

Publicerad

Bryta isolering och få till vardagsrytm. Det är tanken bakom det nya Fontänhuset som nu ska öppna i Östersund.

– Vi ser ju att det är otroligt många människor i Jämtland som är väldigt, väldigt ensamma och som sitter hemma hela dagarna och inte har någon sysselsättning dagtid, säger projektledaren Emelie Olofsson.

Fontänhus är en arbetsrehabiliteringsmodell för personer med psykisk ohälsa och hjälper människor i alla åldrar att få en meningsfull vardag.

Östersunds kommun har avsatt 1 050 000 kronor i budgeten för 2025 till Fontänhuset. Pengarna är till för att skapa förutsättningar, bland annat genom en projektledare och till att söka andra framtida finansieringar. Nu har Socialstyrelsen beslutat att även de bidrar med drygt 600 000 kronor.

– Det gör att vi nu kan starta upp redan till hösten, säger Emelie Olofsson, projektledare för Fontänhus Jämtland Härjedalen.

Fontänhus – en global rörelse

Sveriges Fontänhus Riksförbund är en del av en världsomfattande organisation som finns i 30 länder. I dag finns det omkring 360 Fontänhus som stödjer människor som lever med psykisk ohälsa på vägen till återhämtning.

Sveriges Fontänhus Riksförbund arbetar för att skapa en gemensam plattform för Sveriges 15 befintliga Fontänhus och att starta nya.

Fontänhus

  • Idén till Fontänhuset kommer ursprungligen från USA. Det första huset låg i New York och hade en stor fontän på gården – därav namnet.
  • Idag finns det drygt 350 Fontänhus i världen och alla jobbar efter gemensamma riktlinjer.
  • 2021 började världshälsoorganisationen (WHO) inkludera Fontänhusmodellen i sina guider till Mental health services.
  • I Sverige finns det 15 hus och det första startade i Stockholm 1980.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.