Anders Wennerberg, kommundirektör i Östesund, pratar och bredvid honom i en annan bild syns försvarsalliansen Natos flagga på en flaggstång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommundirektör Anders Wennerberg ser det som nödvändigt att få till en mer direkt Nato-närvaro i kommunen och länet vid ett medlemskap. Hör hans tankar om detta och hur en stab kan påverka säkerheten i staden i klippet ovan. Foto: Bengt Eriksson/SVT, arkiv/SVT

Östersund går i strid för att få Natostab – skulle innebära 400 toppjobb

Publicerad

Om Sverige till slut blir med i Nato så kommer med stor sannolikhet ett stabskontor att öppnas i landet. Östersund är en av tre orter som är uttalat intresserad av att få staben hos sig.

Östersund, Boden och Luleå är de tre Norrlandskommuner som tycker sig passa perfekt för att ta emot staben. Det skulle innebära att cirka 400 personer knyts till orten.

– Det är till slut Nato och Försvarsmakten som bestämmer vilken ort som får staben. Men vi har uttryckligen förklarat att vi i högsta grad är intresserade, säger Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg.

Sverige och Nato

Han tycker att Östersund har klara argument på sin sida.

– Vårt geografiska läge är perfekt, både i nord-sydlig riktning och öst-västlig, menar han.

Nära till Trondheim

Till saken hör att Trondheim i dag är Natos största etablering i Norge och i ett skarpt läge skulle den största insatsen utgå därifrån med en avsevärd del som vidare ska in i Jämtland.

En Natoanslutning för med sig avsevärda effekter och Östersunds kommun har redan avdelat personal som jobbar med frågan och de effekter det här kan innebära.

I klippet förklarar Anders Wennerberg hur Östersund ser på Natofrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet