En person iklädd en orange jaktjacka och keps står vid en snötäckt väg. I bakgrunden syns bilar som passerar och träd i ett vintrigt landskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Anders Olsson hur jakten går till i populära friluftsområden, där det samtidigt rör sig mycket människor. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Östersunds kommun jagar på Frösön – målet: Färre rådjurskrockar

Publicerad

Problemen med rådjursolyckor har blivit för stort på Frösön, menar Östersunds kommun. Därför har jägare skickats ut – dels för att minska beståndet genom jakt, men också för att göra insatser för att ändra djurens vandringsstråk.

Det är fjärde gången som kommunens jägare samlas på Frösön för att jaga rådjur. Den här gången på Öneberget. Många rådjur passerar över Rödövägen, mellan berget och bostadsområdena vid Frösödal och Lövsta.

– Det är ofta som jag ser rådjur eller tecken på att det varit en olycka just här, säger Anderson Olsson, kommunjägare. Han kör den här sträckan dagligen till sitt jobb.

Risk att rådjur överlever olyckor

Till skillnad från när bilar krockar med rådjur på landsvägar, med högre hastighet, är det relativt vanligt att djuren överlever just här på Frösön. Ett av dessa rådjur hoppas jägarna få syn på i siktet. De har både sett och tipsats om en individ som hoppar på tre ben, och som riskerar en plågsam död under vintern.

Anders Olsson vill också se att villaägare ser till att vinterstäda trädgårdarna för att minska tillgången på mat.

Styr om djurens vandringsstråk

Bland annat genom att städa runt fågelborden.

– Fågelmaten är bara bukfyllnad för rådjuren, deras magar klarar inte fröna. De blir dåliga och kan till slut avlida, säger Anders Olsson.

Utöver jakten utfodras också djuren. Dels för att rådjuren inte kommer åt basföda som blåbärsris när is lägger sig på marken om vintern. Men också för att leda om deras vandringsstråk, och locka dem bort från vägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.