De höga partikelhalterna beror främst på vägslitage från dubbdäck, men också den sand och grusning som sker under vintern. Problemet är värst i centrala stan under våren, innan gatorna är sopade. Höga halter av partiklar är en hälsorisk och har bland annat kopplats till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt lungcancer.
Därför satsar nu kommunen 350 000 kronor på en informationskampanj för att försöka få östersundarna att så långt som möjligt väja bort bilen. Det handlar om bussreklam, skyltning likt den under coronapandemin, men också information i sociala medier.
– För mig är det en hälsofråga, att ingen ska behöva andas in luft som är skadlig. Information är viktigt så att alla förstår vad det handlar om och kan göra ett val. Man kanske kan utmana sig själv att välja bort bilen ibland och cykla eller ta bussen i stället, säger Rosi Hoffer (S), kommunalråd i Östersund.
”Viktigt med långsiktiga lösningar”
Enligt gällande miljökvalitetsnorm får man inte överskrida ett dygnsmedelvärde på 50 mikrogram så kallade PM10-partiklar per kubikmeter luft mer än 35 dygn per år. Något som Östersund överskridit varje år sedan 2020. Åtgärder som att till exempel försöka binda dammet med saltlösning när gatorna sopas under våren har hjälpt, men tar inte bort problemet helt.
– Informationskampanjen är en bra början, men vi ska också tillsätta en politisk beredningsgrupp för att jobba mer långsiktigt. Det är viktigt att alla kan erkänna att vi har det här problemet och får till politiska överenskommelser som håller långsiktigt – över flera mandatperioder, säger Rosi Hoffer.