Nu behöver turister och bofasta i Bydalen hämta vatten från ett nödvattensläp vid värdshuset i Bydalen. Vattnet i kranarna får inte användas till dryck eller matlagning. Foto: Eva Danielsson/SVT

Otjänligt dricksvatten i Bydalen i Åre kommun

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Åre kommun håller på att ta över en vattenanläggning i Bydalen har det framkommit att vattnet är otjänligt. Vattnet har för höga halter av nickel, bly och kadmium och får inte användas som dricksvatten.

Totalt berörs ungefär 110 abonnenter i områdena Västra skogen, Västfjället, Dalsjön och centrala Bydalen, samtliga fastigheter är anslutna till BFAB:s vattenanläggning i Bydalen.

– I och med de provsvar vi fått har det visat sig att vattnet är otjänligt. Det här vattnet får inte användas till matlagning eller som dricksvatten och det hjälper inte att koka vattnet, säger Anna Linde, VA-chef i Åre kommun.

Nickel, bly och kadmium i vattnet

Att vattnet är otjänligt visade sig i samband med att Åre kommun arbetar med att ta över vattenanläggningen i Bydalen och de prover som kommunen då gjort. Proverna visar förhöjda halter av nickel, bly och kadmium, så pass förhöjda halter att vattnet enligt Livsmedelsverkets riktvärden är otjänligt och inte säkert att dricka

Hur kan det här inte ha framkommit tidigare?

– Den tidigare driftaren har inte tagit sådana här prover, säger Anna Linde, Åre kommun.

Nödvattensläp har ställts ut

Vad händer nu – hur ska Åre kommun säkra dricksvattnet i Bydalen?

– Det första som händer är att vi har tagit nya prover som ska analyseras´, vi får svar tidigast fredag och först då kan vi reda i hur vi ska komma vidare, säger VA-chef, Anna Linde, Åre kommun.

För att säkerställa tillgång till rent dricksvatten på kort sikt har Åre kommun nödvattensläp ställts ut vid Bydalens Värdshus – där kan drabbade hämta dricksvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.