Foto: Anna Cronheden

Översvämning i Åre väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens regnväder i Åre orsakar nu översvämningar av vattendrag. Det väcker oro och starka reaktioner.

– Det här är resultatet av 30 års exploatering av mark som inte tål det, säger en upprörd privatperson, konstnär Anna Cronheden, som filmat en del av översvämningarna.

Hennes filmer visar hur det ser ut i Tegefjäll, bland annat hur gamla vägen mellan Duved och Åre svämmat över och hur det ser ut nedanför vägen vid Sotargränd, där vattnet färgats brunt av jord och grus.

Översvämningar är naturligtvis inte ovanliga efter regn, men i det här fallet handlar det om resultatet av en för hård markexploatering i Åre, menar Anna Cronheden.

”Sediment rakt ut i Åresjön”

– Det här är inte frågan om stopp i någon vägtrumma som man kan kritisera Trafikverket för. Det här handlar om 30 års byggande i Tegefjäll där man (Åre kommun) beviljat exploatering av mark som inte tål det, säger Anna Cronheden, som bor i Tegefjäll.

Ett av de översvämmade vattendragen rinner alldeles utanför hennes hus.

– Det här ska vara en bäck men nu ser det mer ut som ett delta, och längre ner förs sediment rakt ut i Åresjön, konstaterar hon.

Kritiker: ”30 års eskalerande byggande”

Det är inte bara i Tegefjäll som markexploateringen varit för hård, anser hon och andra kritiker, utan även i andra områden i Åre. I ett facebook-inlägg skriver Anna Cronheden så här:

”30 år av eskalerande byggande. Beslut som fattas av människor som inte kan/vill läsa av naturen. Jag blir tokig”.

Många håller med där, medan någon konstaterar att det naturligtvis är ”viktigt att tänka till vid exploatering, men det är ju inte är så att erosion är något nytt fenomen”.

– Men det här är så tydligt att det beror på byggandet, det såg inte ut så här i början av 80-talet. Då gick fiskarna upp i bäcken här vid Sotargränd, de gör de inte längre, säger Anna Cronheden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.