Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag arbetar på en akutavdelning och kan inte vara trött på grund av övertid” – i klippet berättar sjuksköterskan Michaela Samuelsson i Östersund om hur hon ser på blockaden. Foto: SVT/ Lena Samuelson

Övertidsblockaden har pågått i två veckor – sjuksköterskan i Östersund: ”Jag tror på en förändring”

Publicerad

Sjuksköterskan Michaela Samuelsson på Östersunds sjukhus har längtat efter en tydlig markering för bättre arbetsvillkor. Övertidsblockaden måste ge ett resultat, menar hon.

Michaela Samuelsson är på väg till Strokeavdelningen på plan 10 på Östersunds sjukhus. Hon trivs verkligen med sitt arbete på avdelningen.

– Jag vill stanna kvar och går nu en specialistutbildning på 50 procent, säger Michaela Samuelsson.

Övertidsblockaden inleddes 25 april och har nu pågått i två veckor. Den är ett ständigt samtalsämne bland kollegorna.

– Jag är verkligen positiv till blockaden. Alla vill ha en förändring, men det finns de som tänker att den inte kommer att göra någon skillnad.

Vårdförbundets krav

Ordförande för Vårdförbundet i länet, Kerstin Lilja menar att det handlar om att rädda sjukvården. Hon poängterar att medlemmarna i förbundet hyllades under pandemin, men att de därefter bara fått det sämre och sämre och att det krävs förutsättningar för att klara patientsäkerheten.

Vårdförbundet kräver bland annat hållbara scheman, fyra veckors sammanhängande semester samt höjda löner.

Mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.