De senaste åren har övervikt bland gravida ökat i länet och i hela landet, enligt siffror från Socialstyrelsen.
– Jämtlands län sticker inte ut på något sätt. De som egentligen sticker ut är Stockholm, som inte har lika hög andel, säger Anette Bornhov, samordningsbarnmorska för region Jämtland Härjedalen.
Hur det kommer sig att hälften av länets gravida är överviktiga finns det ingen tydlig orsak till.
Mer kan göras för gravidas hälsa
– Det följer samma trend som det är i samhället i stort, så det är inte så konstigt egentligen att vikten då stiger, även bland gravida, säger Anette Bornhov.
Enligt henne kan mödravården inte ta hela ansvaret, men det finns mer som skulle kunna göras för att förbättra hälsan för länets gravida.
Hör henne berätta om behoven i videon ovan.
Socialstyrelsens siffror visar att i Jämtlands län är det 32 procent av gravida som är överviktiga vid inskrivningstillfället på BVC, och 18 procent har obesitas (fetma, eller kraftig övervikt). Övervikt under graviditet ökar risken för bland annat havandeskapsförgiftning, diabetes och högt blodtryck.
VAD ÄR BMI?
Vid första mötet med barnmorskan på BVC får man veta sin BMI, body mass index.
BMI är ett mått på förhållandet mellan längden och vikten och det används för att räkna ut om man har undervikt, normalvikt, övervikt eller fetma.
BMI är ett mått för vikten och inte för hälsan. För att bedöma hälsan i sin helhet behövs andra mätningar, till exempel blodtryck och vissa blodprover.
Källa: 1177.se