Foto: SVT

Övningen där även korna fick vara med

Uppdaterad
Publicerad

Vattenmagasinet i Håckren är på väg att brista. Det skulle innebära att stora delar av länet läggs under vatten. Sådana var förutsättningen för den omfattande övningen Hubbe 2.

Korna i Ocke tittade så storögt som bara kor kan titta. Hade de tänkt sig en lugn kväll vid foderautomaten så rycktes de brutalt ur den villfarelsen.

Förutsättningarna för den omfattande övningen var att dammen i Håckren var på väg att brista. Det skulle innebära kraftigt ökade vattenflöden.

Vallaleden under vatten

Storsjön skulle stiga två och en halv meter och exempelvis lägga Vallaleden under vatten. Ockesjön skulle stiga hela 17 meter – och det var anledningen till att en hel kobesättning nu skulle flyttas.

– Det var ett särskilt önskemål från räddningstjänsten i Åre att vi skulle lägga in en boskapsevakuering, berättar Patrik Lundgren som var övningsledare från länsstyrelsen.

Kossorna var inte särskilt samarbetsvilliga men till slut fick de upp ett gäng på ett traktorflak.

Flitens lampa i rådhuset

Samtidigt lyste flitens lampa inne på rådhuset i Östersund. Samtliga kommuner längs Indalsälven var med i övningen.

– Övningen kommer att pågå till cirka klockan 15 på onsdagen och jag ska vara med hela tiden, förklarar kommundirektören Anders Wennerberg.

Så länge det bara handlade om sprickor i Håckrendammen så säkerställde man skolor, matförsörjning till exempelvis äldreboenden och såg till att nödvändiga fordon hade bränsle så att det räckte.

”Inte särskilt sannolikt”

Om en rapport kom om att dammen kollapsat skulle en ny växel läggas i. Då kunde man således förvänta sig en rejäl översvämning i Östersund.

– Scenariot som vi använder är inte särskilt sannolikt. Men det är bra i en övning eftersom så många måste bli inblandade. Jag gissar att 200 personer kommer att delta, sa Patrik Lundgren.

TV: Se hela inslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.