Patient avled – vård i Bräcke kommun lex Maria-anmäls

Publicerad

Vården av en patient i Bräcke kommun anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria, efter att patienten avlidit.

Det var i fjol när patientens tillstånd börjat försämras som omvårdnadspersonal försökt tillkalla den då tjänstgörande sjuksköterskan vid flertal tillfällen, utan resultat.

Enligt anmälan besökte sjuksköterskan aldrig patienten, utan samtalade endast med omvårdnadspersonalen via telefon. Dagen efter påträffades patienten avliden av omvårdnadspersonalen. Därför har kommunen anmält händelsen till IVO.

Bristande kommunikation

Den tjänstgörande sjuksköterskan ska enligt anmälan inte uppfattat att samtalen handlade om att omvårdnadspersonalen önskat besök för bedömning av patienten.

Glesbygdsproblematik

Samtidigt anges otydlig arbetsbeskrivning och brist på tillgängliga bilar som orsak till sjuksköterskans otillgänglighet.

I anmälan beskrivs det som en utmaning för sjuksköterskorna att täcka hela vårdområdet på grund av det stora geografiska ansvarsområdet med långa avstånd i glesbygden.

Varför kommunen inte gjort en anmälan till IVO förrän i maj i år framgår inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.