Sju personer jobbar ideellt i stiftelsen, däribland Mona Jonsson och Anna Lindgren. De berättar att de flesta som söker bidrag från stiftelsen är ensamstående mammor:
– Vi ser att ansökningarna ökar. Förut så var det mer kanske ”guldkants-ansökningar”. Nu är det mer vardagssaker man söker till, säger Anna Lindgren.
Stiftelsen firar 120 år
Från början jobbade Pauvres honteux med basarer och parader inne i stan för att få in medel till att bygga upp stiftelsen. Man hade också egna fastigheter som man hyrde ut, men det har man inte idag.
– Nu har vi ett kapital som vi förvaltar och så delar vi ut avkastningen av det här kapitalet, säger Mona Jonsson.
Vad är Pauvres honteux?
I februari 1903 bildades stiftelsen Pauvres honteux i Östersund. Den skulle hjälpa fattiga änkor och döttrar inom tjänstemanna- och borgarklassen. Stiftelsens ekonomi byggdes upp genom anordnandet av basarer, konserter, privata donationer och gåvor.
Många av borgarklassens änkor saknade pension och ogifta kvinnor försörjdes av släktingar. Kvinnor som haft ett arbete hade ingen pension och hänvisades till fattigvården.
1925 beslöt stiftelsen att anpassa stadgarna till den rådande samhällsutvecklingen. Paragrafen gällande målgruppen för verksamheten ändrades till att gälla alla behövande kvinnor i Östersund, med bidrag till uppehälle och/eller bostad i stiftelsens dåvarande fastigheter. Idag äger stiftelsen inga fastigheter.
Källa: Pauvres honteux