Personuppgifter kan ha röjts vid IT-attack mot Härjedalens kommun

Uppdaterad
Publicerad

I december 2023 utsattes Härjedalens kommun för en IT-attack. Nu är utredningen efter attacken avslutad och av den framgår att man inte kan utesluta att personuppgifter tagits från kommunens system.

Enligt ett pressmeddelande från Härjedalens kommun står det klart att information tagits från kommunens system under IT-attacken.

Däremot går det inte att utreda exakt vilka volymer det rör sig om eller vilken typ av information det handlar om. Det går därför inte att utesluta att personuppgifter kan ha blivit tillgängliga.

IT-attack mot Härjedalens kommun

– Vi utgår från att personuppgifter har tagits från våra system men vi vet inte vilka personuppgifter det rör sig om. Vi vill på det här sättet informera våra invånare och andra som varit i kontakt med kommunen, säger kommunalråd Lars-Gunnar Nordlander (S) i pressmeddelandet.

Härjedalens dataskyddsombud Mia Handmark säger till SVT att man nu kommer följa upp om de får indikationer på att det har försvunnit personuppgifter.

Det var den 23 december 2023 som kommunen utsattes för en IT-attack.

Personuppgiftsincidenten är anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och polisen.

Enligt kommunens pressmeddelande behöver man som privatperson inte göra något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Härjedalens kommun

Mer i ämnet