Regnbåge är en fisk som inte ska finnas naturligt i Sverige men som ofta odlas för matproduktion. Och när en större rymning, på cirka 5000 fiskar enligt odlingsföretaget, skedde vid odlingen i Hoverberg i södra Storsjön lockades fiskare hit från när och fjärran.
– Det har varit fiskare här som kommit ända från baltstaterna, berättar Ove Karlsson, som för egen del bara har 1,5 mil till Hoverberg.
”Måste vara fler”
Flera av de pimpelfiskare som var på plats i Hoverberg när SVT Jämtland var där, var övertygade om att det måste ha smitit betydligt fler än 5000 fiskar.
– Bara här närmast runt fiskodlingen och i viken omkring måste det ha tagits upp de där 5 000. I alla fall om man ska tro på vad folk säger i alla fall, berättar Kent Sundin från Myrviken.
Stor spridning
De förrymda regnbågarna har spridit sig till stora delar av Storsjön. I sociala medier finns fångstrapporter från både Hallen, Andersön och Brunfloviken. Men den stora koncentrationen verkar finnas i de södra delarna av Storsjön och många sitter i nära anslutning till själva fiskodlingen i Hoverberg.
Hör mer i klippet och om den oro som finns att regnbågarna kan hota de naturligt förekommande fiskbestånden i Storsjön.
Fakta Regnbåge
- Latinskt namn: Oncorhynchus mykiss
- Svenskt namn: regnbåge
- Organism: fiskar
- Livsmiljö: Sötvatten, Brackvatten, Marin
- Ursprung: Östra Stilla havet, sötvatten i Nordamerika
- Första fynd i Sverige: 1850-1899
- Risk för att vara invasiv i Sverige (riskklass): 4 – hög risk
Den form som har blivit införd till Sverige för att odlas och sättas ut i vattendrag är ursprungligen den ickevandrande formen. Regnbåge kan leva i vattentemperaturer från nästan nollgradigt till 25 grader, men trivs bäst i vatten som är ungefär 12 grader varmt.
Till skillnad från svenska laxfiskarter leker regnbågen på våren, men det finns ytterst få belägg för naturlig reproduktion i svenska vatten men lekande regnbåge har konstaterats i gotländska vattendrag sedan mitten och slutet av 1990-talet.