Delad bild på dels en kvinna som är polis och dels på stöldgods i form av cyklar i skogen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I de åtalades mobiler fanns koordinater till flera gömställen med stulna cyklar – se polisens film från en gömma och hör polisassistent Stephanie Siefert om hur tjuvarna gick tillväga. Foto: Marie Selander/SVT, Polisen

Polisen i Jämtlands län stoppade internationell stöldliga – specialiserad på dyra cyklar

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Jämtlands län har tjuvgömmor med stulna cyklar hittas. Värdet av de genomförda och planerade stölderna av cyklar är på 1,3 miljoner.

Nu åtalas två män misstänkta för omfattande cykelstölder i Dalarna och Jämtlands län. Polisen misstänker att de tillhör en internationell liga.

– Det har varit utstuderat och systematiskt organiserat, säger polisassistent Stephanie Siefert på krimjouren i Östersund.

På en vecka hann de misstänkta tjuvarna stjäla cyklar för 700 000 bara i Jämtlands län. Då hade de redan hunnit begå en rad stölder i Dalarna.

cykelstöld

Dessutom planerades ytterligare stölder. Hos de åtalade återfanns en lista över planerade cykelstölder på elva adresser, från Åre i norr till Sölvesborg i söder.

Hittade 22 cyklar i dolda gömmor

I Jämtlands län har polisen hittat 22 stulna cyklar som varit dolda i tjuvgömmor runt om i Jämtlands län. Utöver det fanns alltså planer på att stjäla ytterligare minst 20 cyklar.

De flesta av de stulna cyklarna som återfunnits har nu lämnats till tillbaka ägarna.

– Vi förstår att det är mer eller mindre uteslutande cykelentusiaster som har de här dyra cyklarna och uppfattningen generellt är att brottet inte blir uppklarat kring en cykelstöld, säger polisassistent Stephanie Siefert.

Tidigare dömda i andra länder

De båda som nu åtalas är båda utländska medborgare och tidigare dömda för stöldbrott i andra länder, uppger Interpol.

I videon ovan berättar polisen om det utstuderade tillvägagångssättet och vad som gjorde att härvan kunde nystas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

cykelstöld

Mer i ämnet