Polisen om vaktens ingripande: Det här är inget vi lär ut

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Holm är polis och ansvarar för att utbilda ordningsvakter. Han har sett filmen där en kille svimmar efter att en vakt satt sitt knä mot dennes hals.

I videon ovan berättar han hur han reagerade när han såg filmen.

Alla som vill bli ordningsvakter måste genomgå en 80- timmars utbildning hos polisen. Det är även polisen som ger ordningsvakterna deras förordnande, deras legitimation.

Henrik Holm jobbar vid polisen i Östersund och är ansvarig för vaktutbildningarna i region Nord. Han har själv sett videon som filmades utanför krogen och reagerade direkt på vaktens knä.

– Det är inte ett sätt som vi utbildar på, säger han.

Ingår i utbildningen

De tekniker som polisen lär ut är framtagna för att undvika skador och dödsfall.

– Under våra teknikträningar så pratar vi om faran med att sätta ett knä i hals eller rygg. Där får de även genomgå övningar som visar hur fort det kan gå att man tappar medvetandet.

Hur fort kan det gå?

– Det är svårt att säga. Det kan bero på om personen är påverkad, vilken fysik man har och så vidare. Men det kan gå väldigt fort.

Kan finnas undantag

Men finns det då undantagsfall? Ja, enligt Henrik Holm beror allt givetvis på situationen. Om en person till exempel har en kniv eller pistol får de som ingriper använda mera våld. Men då ska det vara fråga om fara för liv.

Om så var fallet utanför krogkön i Östersund låter han dock vara osagt.

– Där får nu utredningen visa vad som har hänt.

Han kan inte heller säga vad som nu händer med den aktuella vakten. Som SVT berättade i går har polisen själv startat en förundersökning som rubriceras som misshandel.

Hur tycker du att vakter här i länet sköter sig rent generellt?

– Man sköter sig bra. Men självklart kan det bli det händelser och då är det bra att det blir en utredning som visar på vad som har hänt, säger han.

Vaktbolag vill inte kommentera

SVT har idag varit i kontakt med det vaktbolag som brukar ha vakter vid den aktuella krogen. De vill dock inte kommentera något i nuläget.

– Efter kontakt med myndigheter väljer jag att inte ha några kommentarer under tiden det utreds, skriver ägaren i ett sms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.