Polisen Emilia sitter vid en dator, med fokus riktad mot skärmen. I bakgrunden syns en tegelvägg, och personens öra är delvis synligt. Datorns kant är synlig i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisen Emilia berätta om uppdraget som bildgranskare. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Polisen i Jämtland växlar upp mot barnporr – utbildar bildgranskare

Publicerad

Just nu utbildas tolv poliser på stationen i Östersund för att granska filmer och bilder som misstänks vara barnporr. Sexualbrott mot barn har de senaste åren ökat i Sverige, och det märks i även i Jämtland, menar Sanna Matsson som är chef för avdelningen för grova brott i Jämtland.

– Det här är en satsning som vi har väntat på, säger Sanna Matsson.

Hittills har bilder och filmer i jämtländska utredningar som misstänks vara barnporr granskats i Sundsvall. Nu får polisen möjligheten att öka takten i den här typen av utredningar. Dessutom kommer den mentalt tunga uppgiften att gå igenom bildmaterialet att fördelas på fler poliser.

Hemlig programvara används

I vissa steg av granskningen har poliserna hjälp av olika programvaror. Hur den hjälpen går till är hemligt. Men polisernas uppdrag är att i första hand bestämma om materialet faller under kriterierna för barnpornografi.

Anspelar bilderna till betraktarens sexualdrift? Det är en av frågorna som ska besvaras. Ett annat steg är att fastställa om personen på bilden är under femton år gammal. Det görs enligt en särskild, vetenskapligt framtagen, skala där man utvärderar barnets fysiska utveckling.

– Det var någon av kursdeltagarna som sade att de här olika ”glasögonen” man använder när man ser på materialet gör det mindre mentalt påfrestande att titta på bilderna, säger Sanna Matsson, chef för grova brott vid Polisen i Östersund.

Möjligheter att identifiera individer förbättras

Utredarna menar att tillgången på den här typen av material på internet är enorm. Men samtidigt menar Sanna Matsson att förutsättningarna att klara upp fler fall ökar.

– Ju mer resurser vi lägger på det här desto mer kommer vi att upptäcka, dessutom blir möjligheterna att identifiera personer i bild bara bättre och bättre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.