Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Elmroth berättar hur polisen kan använda sig av listan för att förhindra våld i nära relationer. Foto: Lukas Johansson/SVT

Polisens nya metod: Kartlägger farliga män i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Länets farligaste män ska kartläggas i något man från polisen kallar Operation Beta. Med hjälp av tidigare förhörsdata ska man jobba mer proaktivt med mäns våld mot kvinnor, och söka upp potentiella brottslingar innan det är för sent.

Den nya metoden bygger på att polisen analyserar förhörsdata från tidigare utredningar och förhör. Målet är att få stopp på det grova och dödliga våld som kvinnor kan utsättas för.

Har det till exempel förekommit hot om självmord i ett tidigare relationsärende är risken större att det senare kan begås dödligt våld. Det visar forskning från Cambridge som polisen hänvisar till.

Polisinsats: Operation Beta

Operation Beta är en nationell insats som lanserades under 2023 med start i polisregion Mitt, Stockholm och Syd.

Anders Elmroth, gruppchef hos polisen som arbetar med grova brott mot kvinnor och barn, berättar att det just nu finns 96 personer på listan i hela region Nord och att man redan gjort bra resultat med de personer man sökt upp.

– Det är för tidigt att ”klappa sig på axeln”, men av de personer som vi bedömt varit mottagliga för samtalen, är det ytterst liten andel som återfallit i brott. Men det är ju samtidigt ett stort mörkertal kring de här brotten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.