Pollenfällan på Jamlti kommer med stor sannolikhet inte sättas upp våren 2021. Foto: SVT/TT

Pollenprognoser upphör i norra Sverige – ingen betalar för pollenfällan i Östersund

Publicerad

Pollenfällan på Jamtli i Östersund kommer av allt att döma inte att sättas upp till våren, därmed blir det inga pollenprognoser. Anledningarna till detta är flera och nu kräver Astma- och allergiförbundet att regeringen ska utse en nationell samordnare för pollenprognoserna.

Idag finns det ingen som har ett övergripande ansvar för fällorna.

– Det är lite av ett lapptäcke, säger Agneta Ekebom på Naturhistoriska riksmuseet som har en del av ansvaret.

Fram till i våras fanns det fyra pollenfällor i de nordligaste länen: i Östersund, Sundsvall, Umeå och en i Norrbotten som alternerade mellan Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn. Innehållet i dessa fällor har analyserats av en företagare i Umeå som nu går i pension. Region Norrbotten, Region Västerbotten och Naturhistoriska riksmuseet har finansierat det hela.

Utreder ny pollenfälla

Region Jämtland Härjedalen har inte bidragit med några pengar till pollenfällan i Östersund de senaste åren. Nu drar sig finansiärerna ur och företagaren går alltså i pension, men han skrev till regiondirektör Hans Svensson i somras och föreslog att regionen ska köpa in en modern pollenfälla där innehållet analyseras automatiskt och resulterar i nya pollenprognoser varje hel timme.

Brevet diariefördes den 30 juli men har nått regiondirektören först nu. Regionen utvärderar nu om huruvida man ska gå in med ekonomiska medel eller inte.

– Jag vet ju att många har nytta av pollenprognoserna men vi har ännu inte hunnit ta ställning till detta. Frågan är under beredning och det återstår att se ifall det är en politisk fråga eller inte, säger Hans Svensson, regiondirektör på Region Jämtland Härjedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.