Efter att lagstiftningen ändrats så att tystnadsplikten – brevhemligheten luckrats upp så kan numera postpersonal bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter som gäller misstanke om brott, om brottet kan ge fängelse. Det kan till exempel handla om ifall en postförsändelse misstänks innehålla vapen eller narkotika.
– Därför har vi gått ut med information till alla chefer och erbjuder utbildning.
Vad har ni kunnat upptäcka tack vare lagändringen?
– Exakt vad som upptäcks vet vi inte, det överlämnas ju till polisen som sedan fattar beslut om det ska tas i beslag och öppnas, säger Alexis Larsson.
Risker för postpersonal
Men lagändringen kan också innebära risker för postanställda. Lokala brevbärare kan vara utsatta och kan bli hotade. Därför försöker Postnord centralisera anmälningarna om misstänkt post.
– Vi vill inte att vår personal ska behöva lämna vittnesuppgifter utan vill gärna att det ska ske centraliserat, säger Alexis Larsson, säkerhetschef Postnord.
I videon berättar Alexis Larsson mer om hur Postnord arbetar för att inte agera knarkkurir.
ÄNDRINGEN I POSTLAGEN
Hösten 2022 beslutade regeringen att ändra i postlagen med hänvisning till tystnadsplikten för personal i postverksamhet.
Postförsändelser som väger mindre än två kilo har omfattats av tystnadsplikt, det är den tystnadsplikten som har ändrats.
Lagändringen började gälla från den 2 januari 2023 och innebär att den som arbetar i postverksamhet får bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter som gäller misstanke om brott, om brottet kan ge fängelse.
Det kan till exempel handla om brev med misstänkt narkotika, men även andra illegala varor som kan skickas via post.
Ändringarna gäller även företag som bara levererar paket.
Källa: regeringen.se