kyrkoherde framför stora kyrkan i Östersund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikter mellan anställda och kyrkopolitiker leder till att kyrkoherdar blir sjuka eller slutar. Det berättar Håkan Stiberg som är biträdande kyrkoherde i Krokoms pastorat och regionalt skyddsombud för Kyrkans akademikerförbund. Foto: Sara Leijman, SVT

Präster i topp bland sjuka – konflikter och maktkamper en orsak

Uppdaterad
Publicerad

Präster och diakoner löper störst risk att bli sjuka av jobbet.

En orsak är just konflikter mellan kyrkopolitiker och anställda. Det menar Kyrkans akademikerförbund.

Håkan Stiberg är biträdande kyrkoherde i Krokoms pastorat men även regionalt skyddsombud för Kyrkans akademikerförbund. Han vill inte uttala sig om det specifika ärendet som rör Häggenås-Lit-Kyrkås församling, men däremot är han tydlig med att Svenska kyrkan generellt har stora arbetsmiljöproblem.

Något som förstärks av flera nationella undersökningar som gjorts.

Stress vanligt bland präster

I en stor rapport från Försäkringskassan som kom 2020 så framkommer det att präster och diakoner är de två yrkesgrupper som löper störst risk att bli långtidssjukskrivna på grund av stress och utmattningssyndrom. Allra störst risk löper kyrkoherdarna, alltså de präster som är de högsta cheferna inom församlingarna.

Arbetsmiljöverket fann också brister

Mellan 2020 och 2022 så granskade Arbetsmiljöverket över 300 arbetsplatser inom svenska kyrkan och andra trossamfund. 64 procent av trossamfunden fick ett så kallat inspektionsmeddelande om olika bristområden.

I 31 procent av dessa hade arbetsgivaren inte tillräckligt tydligt klargjort att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten.

”Kyrkorådets ansvar”

Enligt Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, så är det kyrkorådets ansvar att verksamheten bedrivs på ett sådant sätt att ingen blir sjuk eller skadar sig på grund av arbetet.

”Skao arbetar kontinuerligt med arbetsmiljöfrågor och erbjuder stöd genom rådgivning, utbildningar och verktyg, inte minst för att främja det förebyggande arbetet”, skriver Anna von Malmborg, Skao:s samordnare för arbetsmiljöfrågor i en kommentar till SVT.

”Olyckliga maktkamper”

Inom Kyrkans akademikerförbund menar man att det finns flera orsaker till den dåliga arbetsmiljön. En är att det råder brist på präster vilket leder till hög arbetsbelastning.

Men det beror också på att det ibland uppstår konflikter mellan anställda och förtroendevalda politiker.

– Det kan leda till olyckliga maktkamper, säger Håkan Stiberg.

I videon berättar han varför den här typen av konflikter uppstår och vad han anser behöver göras.

svenska kyrkan

Kyrkoordningen:

Är en central del i Svenska kyrkans eget regelverk, Svenska kyrkans bestämmelser. Den förklarar vilka gemensamma regler som gäller i kyrkan och hur beslut ska fattas.

Kyrkofullmäktige:

Är det högsta beslutande organet i församlingar eller pastorat. Ledamöter väljs genom kyrkliga val.

Bestämmer ramarna och utser församlings- eller kyrkoråden.

Församlingsråd eller kyrkoråd:

Tillsammans med kyrkoherden har församlingsråden ansvar för att församlingarnas grundläggande uppgift blir utförd och ansvarar för tillsyn utifrån Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

En församling som inte ingår i något pastorat har istället ett kyrkoråd. Kyrkorådet är då församlingens styrelse och även där och tillsammans med en kyrkoherde ansvar för ledning, samordning och tillsyn inom församlingen.

Kyrkoherde:

En kyrkoherde är den person som leder all den verksamhet och de församlingar som finns inom pastoratet.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.